Branşlarımız

 Boks Sporu 

Karşılıklı duran iki sporcunun önceden belirlenen kurallar doğrultusunda yapılan boks, özellikle yumruk hareketleriyle dövüşerek gerçekleştirdiği, milattan öncesine dayanan bir dövüş sporu dalıdır. Bu spor, ring olarak adlandırılan, üst üste üç sıra halindeki halatlarla çevrilmiş yerden yüksek bir alanda yapılır. Bu alan kare şeklindedir.

Boks Yapması Zor Olan Bir Spor Mudur?

Boks, oldukça kolay bir biçimde öğrenebileceğiniz bir spordur. Zevkli ve yorucu olmasının yanı sıra size enerji verir. Boksörler her maçtan önce antrenman yaparak kendilerini hazırlarlar. Bu antrenmanlar antrenörlerle beraber yapılabileceği gibi, gölge boksuyla, lapa ile çalışarak, kum torbası vuruşlarıyla da gerçekleştirilebilir. Bunların dışında ayrıca ip atlama, ve kondisyon sağlamak için koşu antrenmanlarıyla da boks antrenmanlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Boks Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Boksta her şeyden önce kişinin duruşu çok mühimdir. Çünkü bir boksörün karşı tarafa karşı yapacağı savunma ve ataklar dengesine bağlıdır. Ayrıca boks yaparken her an hareket yapmaya hazır bir biçimde durmanız, size üstünlük sağlar. Duruşunuz, gerek antrenmanlarda gerekse maç esnasında rahat ve sağlam olmalıdır. Başarılı bir duruş sergilemek için sağ ayak, biraz önde duran sol ayakla birlikte denge içerisinde olmalıdır. Bu duruş esnasında sağ ayak yana doğru biraz açılmalıdır. Her iki ayağınızın parmak uçları hafif sağa açılı bir şekilde olmalıdır.  bu duruş, sadece sol tarafınızın rakibe karşı açık konumda olmasını sağlar.

Sol yumruğunuz maç ve ya karşılaşma esnasında hafif sıkılı olmalıdır. Bedeninizden biraz daha ileride ve çeneyi hiza alarak kendinize gard alabilirsiniz. Sağ kolunuz ise çene hizasında olmakla birlikte fakat çene hizanızdan tahmini olarak 10-15 cm önde tutulmalıdır. Her iki kolunuzun da dirsek kısmı bedeninizi korumak için içe doğru tutulmalıdır. Vücudunuzun öne doğru biraz daha eğimli durması , rakibinizden gelebilecek herhangi bir yumruk karşısında dengenizi korumaya büyük oranda yardımcı olacaktır. Ve geriye hızlı bir biçimde kaçmanızı kolaylaştırır.  Doğru duruş ve yapılacak olan doğru vuruşlar, boksun temelini oluşturur. Yumruk atarken, yumruğunuzun eldiveninizin içinde sıkıca hazır olması da, dikkat etmeniz gereken başka bir husustur.

Başlıca Vuruş Tipleri:

Boks Eldiveni İkonu Direkt yumruk (stright punch)

Boks Eldiveni İkonu Sağ direk (right stright punch)

Boks Eldiveni İkonu Sol direk (left stright punch)

Boks Eldiveni İkonu Sağ kroşe (right hook punch)

Boks Eldiveni İkonu Sol kroşe (left hook puch)

Boks Eldiveni İkonu Aparkat (uppercut punch)

Boks Eldiveni İkonu Swing

 

Direkt vuruş isminden de anladığınız gibi düz ve dik bir şekilde direkt karşıya doğru atılır. Sol kroşe adımı ise sol kolunuz ile gövdeniz arasında  yaklaşık 45-90 cm bir açıyla gerçekleştirilen vuruştur. Sağ kroşe de tüm bu hareketin aynısını sağ kolunuzla yapmanız demektir. Ayrıca aparkat vuruşu genelde çok fazla kullanılmaz. Vurma fırsatı çok yüksek olmayan bir vuruş şeklidir.  Fakat maç esnasında bulabileceğiniz fırsatta aparkat vuruşu uygularsanız, karşıdaki kişide çok büyük etkisi olur. Boks esnasında yapacağınız tüm hareketler dengeli, hızlı ve kesintisiz olmalıdır. En ufak bir denge kaybı, yanlış vuruş tercihi, vuruşun yanlış uygulanması puan kaybetmenize sebep olur. Buna bağlı olarak maçı da kaybedebilirsiniz.

Boks öğrenmek için uygulanan antrenman programları haftada 2-3 gün olarak belirlenir. Kişiye özel boks dersleriyle birlikte , grup dersleriyle de oldukça hızlı ve etkin bir biçimde boks sporu eğitimi alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için bize ulaşın.